Nabo Farm - TechSavvy.media

Pesticidfri, kontrolleret klima og bynært. Der er nogle klare fordele ved at flytte landbruget indendøre i vertikale farme, og markedet spås en stor fremtid. Også i Danmark er startups igang med både at bygge farme og teknologi til det spirende marked.

Jens Krogshede ville egentlig bare dyrke tomater og agurken på terrassen som så mange andre gør det. Men med en baggrund som udvikler i startupmiljøet rykkede det botaniske projekt sig hurtigt i en digital retning.

”Det startede ud med den klassiske tomat og agurk på altanen. Men så kom der hydroponik ind, og jeg byggede mit eget lille system derhjemme. Jeg fandt ud af at man kunne fjerne jorden – og ikke behøvede at slæbe det op på 4. sal i København. Og så kunne man købe LED-lamper, så man ikke behøvede være afhængig af solen,” forklarer Jens Krogshede.

Det blev hans vej ind i ’vertical farming’. For det lille hjemmeeksperiment viste nogle fordele ved et digitalt, indendørs landbrug.

”Jeg groede et bok choy-kål, og jeg gik helt automatisk ind og vaskede det, inden jeg skulle bruge det. Og jeg tænkte: Hvorfor? Det har aldrig set jord eller pesticider – det er så rent, som det overhovedet kan være. Det var stort og flot – og det smagte fantastisk. Det var sådan en øjenåbner for, hvad man kan gøre,” forklarer Jens Krogshede.

Det blev i sidste ende til startuppet ‘Nabo Farm’ sammen med medstifteren Sebastian Dragelykke. Siden 2018 har de haft 500 kvadratmeter mark indendørs i et tidligere autoværksted på Frederiksborgvej i Københavns nordvestkvarter. Og med udgangspunkt i den nye landbrugsform sælger de i dag grøntsager og krydderurter til en lang række prominente københavnske restauranter – flere med Michelin-stjerner – som Alchemist, Aamanns og Jordnær.

Læs here artiklen her