I forbindelse med TagTomats crowd-founding kampagne "GROW LIKE TORRMOW" blev denne artikel skrevet som et eksempel på hvad du kan læse i den kommende bog. 

"Et ændret forhold til vores fødevarer er helt centralt, hvis vi vil skabe en bæredygtig fremtid med plads til både natur, klima og mennesker. ”Grow Like Tomorrow” viser vejen til fremtidens bæredygtige fødevaresystemer. Med bogen får du en kombination af ekspertviden, fortællinger om de inspirerende fødevareproducenter, som allerede er i gang, og værktøjer til at starte transformationen i din nære hverdag, så vi sammen kan sprede forandring som frø i luften."


Læs mere om bogen GROW LIKE TOMORROW her

Støt projekter her

Nabo Farm – Urban farm leverer lokalt og bæredygtigt mikrogrønt

"Den innovative startup-virksomhed Nabo Farm er med sit vertikale indendørs landbrug blevet et fornemt eksempel på, hvordan fremtidens fødevareproduktion kan se ud - en fremtid hvor byens borgere kan købe helt friske lokale og bæredygtige fødevarer."

Aamanns, Alchemist, og Høst. Det er blot nogle af de københavnske toprestauranter, som i dag får leveret friske urter fra den lille startup-virksomhed Nabo Farm. Og selvom der er tale om klassikere som brøndkarse, radiser og rucola, så er Nabo Farms urter alt andet end traditionelle. Nabo Farm dyrker nemlig sine urter midt inde i byen – nærmere bestemt på meter lange og høje hylder i et nedlagt autoværksted i Københavns Nordvestkvarter, hvor de har etableret et indendørs vertikalt landbrug. Siden Jens Krogshede og Sebastian Dragelykke tilbage i 2018 etablerede Nabo Farm, har ambitionen været at bringe produktionen af fødevarer tættere på de mennesker, der skal spise dem og gøre friskt, lokalt og næringsrigt grønt tilgængeligt for alle – med fokus på bæredygtighed og balance med naturen.

En innovativ teknik

Nabo Farm dyrker spirer, urter og salater – men uden jord eller sol. Det gør de ved at at bruge et hydroponisk system, der får planterne til at vokse tre gange så hurtigt som normalt. Hydroponik går helt kort sagt ud på at dyrke jordløst med flydende næring i vandet. Det gør det muligt at give afgrøderne præcis den portion næring, de har brug for. Dertil undgås brug af pesticider, herbicider og GMO, da planterne dyrkes i et kontrolleret miljø.
Det giver Nabo Farm mulighed for at producere på en måde, hvor der opnås et stort udbytte med få ressourcer. Eksempelvis bruger de omkring 90 procent mindre vand end ved konventionel dyrkning af krydderurter. Jens og Sebastian får med andre ord et meget stort afkast ud af deres ressourceforbrug.

Vertikalt landbrug er fremtiden

Nabo Farm er i dag en af landets største vertikale farme og tapper ind i en voksende trend – både herhjemme og globalt.
Selvom vertikale (by)landbrug egentlig ikke er en ny opfindelse, med eksempler som Babylons hængende haver, Aztekernes flydende haver og hydroponiske gårde på Ascension Island Under 2. Verdenskrig, ser vi i dag en stigende interesse for dyrkningsmetoden. Der er de seneste år poppet vertikale landbrug op flere steder blandt andet i USA og England, og der investeres en del i etablering og udvikling af denne type fødevarer – blandt andet har IKEA, Google og Amazon postet store summer i lignende fødevareprojekter.

Selvom det er er en type landbrug, der stadig er i sin spæde vorden, er der mange eksperter, som spår denne type produktion og dyrkningsteknologi en stor fremtid. Det skyldes, at vertikalt landbrug baseret på hydroponik er en billig, effektiv og særdeles bæredygtig måde at producere fødevarer på. Det kan frigøre enorme mængder af den jord, vi i dag har opdyrket til landbrug, til natur og være med til at genskabe en langt større biodiversitet. Dertil kommer det lokale potentiale, som ligger i denne produktionsform. Vertikale bylandbrug giver mulighed for at forsyne storbyer som København med friske og lokalt producerede fødevarer, der ikke har et langt transportaftryk bag sig – og det er noget, der også er voksende efterspørgsel på i en tid, hvor klimaet har brug for alle de CO2-reduktioner, som det kan få. Nabo Farm leverer eksempelvis deres krydderurter og spirer med de lokale cykelbude fra ByExpressen – det giver et markant andet CO2-aftryk fra transporten end hvis brøndkarsen er kørt fra en by uden for København, måske helt op igennem Europa, i en lastbil. Der er med andre ord store muligheder for, at vi de kommende år vil se mange flere bylandbrug à la Nabo Farm.

Fællesskab og udvikling

Nabo Farm samarbejder i dag aktivt med både deres kunder og andre fødevareproducenter i forhold til at sikre løbende udvikling og innovation – og de eksperimenterer hele tiden at forfine kvaliteten, smagen og næringen i deres mikrogrønt.
En del af dette er også, at de har skabt en hub for bæredygtige fødevare-startups i deres lokaler ude i Nordvest. De har således opbygget et kontorfællesskab sammen med deres egen produktion, som andre fødevare-startups kan blive en del af. I dag huser det gamle autoværksted blandt andet Funga Farm, som dyrker svampe, Brøl, som producerer øl af bl.a. brødrester og GRIM, som sælger de “grimme” grøntsager ingen andre vil forhandle. Målet med dette er, at skabe udvikling og synergier, som kan være med til at udvikle deres og andre producenters produkter i fællesskab.

Således startede Nabo Farm oprindeligt med kun at sælge til lokale restaurationer, men leverer nu både til erhverv og private med cykelbud. Derudover sælger de deres mikrogrønt i butikken “AllGood”, hvor de sammen med der fæller og naboer sælger direkte til private som et moderne stalddørssalg foran deres urbane farm i Nordvest.

 

 

Nabo Farm – mød Jens og Sebastian

Hvordan opstod idéen? Og hvordan tog I springet?
Vi havde begge arbejdet med microgreens og vertikal farming i mindre skala hver for sig, og ledte efter en partner at gå all-in på vertikal farming med. Via vores netværk mødtes vi i Juni 2018 og resten er historie.

Den største udfordring?
At finde vores plads i et fødevaresystem der primært er indrettet efter stor-landbrugenes monokultur og et begrænset udvalg af grønt.

Den største læring?
Den direkte kontakt med kunderne og vores service skaber lige så meget værdi som at producere høj kvalitets bæredygtigt grønt.

Det næste skridt?
At finde investorer der kan hjælpe os med at skabe flere Nabo Farme i DK og resten af verden.

Vigtigste budskab:
Naturen er magisk, husk at arbejde med den og ikke imod den. Og så smager fremtiden bare helt fantastisk.

Artiklens forfatter: Anna Fenger Schefte
Redaktion: Julie Holm og Mads Boserup Lauritsen

Link til fulde artikel her: https://www.tagtomat.dk/2020/04/04/5-2-nabofarm/